Beroemde Nederlandse hits

Beroemde Nederlandse hits

Beroemde Nederlandse hits. Uiteraard bestaat er ook een lijst van beroemde Nederlandse hits, we zetten ze op Holland Tv voor je op een rijtje. Beroemde Nederlandse hits kennen uiteraard ook een bekende Nederlandse zanger of zangeres.

Velen zullen het lied niet kennen, maar het beroemdste Nederlandse lied is van Wim Sonneveldt en heet “Het dorp.” Een prachtig nummer dat melancholisch de verandering weerspiegelt van Nederland in de jaren waarin het nummer werd uitgebracht.

Het nummer werd door Wim Sonneveldt in 1974 uitgebracht en beschrijft eigenlijk de teloorgang van hoe mooi Nederland ooit was en nu ineens volgebouwd werd met allerlei woonwijken. We leefden zo eenvoudig voordien.

Het leven was simpel, overzichtelijk en het lijkt allemaal wel te verdwijnen, zingt Wim Sonneveldt en hij heeft nog gelijk ook. Nu zijn we inmiddels alweer een paar decennia verder en de simpelheid van het leven is nog meer verdwenen.

Ook een beroemd Nederlandstalige hit is het lied “Dromen zijn bedrog.” Van de zanger Marco Borsato, die momenteel in de luwte is. Ook niet meer wordt gedraaid en dus niet kunt horen op de radio.

Het zal je verrassen wie er op nummer 3 staat. Dat is Liesbeth List, samen met Ramses Shaffy, met het lied, “De Pastorale.” Het lied dateert al uit 1968, het is dus al 55 jaar gelden uitgebracht, maar nog steeds een van de beste beluisterde, maar ook bejubelde liedjes aller tijden.

Het valt overigens op dat veel beroemde Nederlandstalige hits, gouden oudjes zijn, zoals we dat noemen. Veelal van zangers die niet meer in ons midden zijn. Maar nog steeds bovenaan de top 10 staan van beste liedjes aller tijden.

Ook Circus Custers staat in de top 10 van beste Nederlandse songs, met het lied “verliefd.” Ook al een heel oudje, maar nog steeds bovenaan, als het om liedjes gaat die we in ons hart hebben gesloten.

Muziek gaat vaak over verliefdheid en de liefde, we herkennen ons daarin. Het geeft een gevoel wat we niet met woorden kunnen beschrijven. De liefde is iets magisch en heeft iets mystiek over zich. Maar beschrijft ook de pijn en het verdriet dat we er bij kunnen ervaren.

Ook een gouwe ouwe is het lied, “Een meisje van zestien,” van Boudewijn de Groot. Het dateert al uit 1965 en gaat dus al heel wat jaren mee, als een van de beroemdste Nederlandse liedjes. Het lied beschrijft de liefde van een meisje van zestien die eerst moet voelen dat iemand je zomaar kan verlaten en hoeveel pijn dat je kan doen.

Ook Frans Bauer heeft een hit die bij velen bekend is. “Een dag uit duizend dromen,” Het beschrijft de ontmoeting van 2 geliefden, die elkaar nooit meer los zullen laten. Voor altijd bij elkaar en elke dag een nieuw begin.

Je ziet, allemaal stuk voor stuk melancholisch, en vaak over de liefde want als je daar over zingt, weet je kan niet anders dan dat het aanslaat bij het publiek. De mens kan er in wegdromen, zijn tranen er bij laten vloeien, zichzelf er in herkennen.

Liedjes dus allemaal uit het leven gegrepen en begrepen en herkent door velen!