Hoe komt het dat muziek in het Nederlands zo populair is

Hoe komt het dat muziek in het Nederlands zo populair is

Hoe komt het dat muziek in het Nederlands zo populair is. We zijn maar ene klein kikkerlandje en in principe wordt Nederlands gesproken in ons eigen land. Een klein stukje over de Belgische grens en in nog wat andere landen. Een voertaal is het allerminst.

Toch zijn liedjes gezongen in de Nederlandse taal wel heel populair. Ook over de grens van Nederland. Hoe komt het dat muziek in het Nederlands zo populair is? De eerste reden is, dat de muziek door deze taal beter overkomt.

Bij elk lied wordt muziek bij gemaakt. De woorden die een zanger of zangeres zingt, smelten als het ware samen met de muziek, die er bij wordt gecomponeerd. Of andersom, dat kan ook. Dat bij een gecomponeerd stuk, de tekst wordt gemaakt.

Het schijnt dat de taal die wij spreken in Nederland de bijpassende muziek heel mooi maakt. Deze komt beter over met Nederlandse woorden. Om die reden is het dus ook heel populair om in eigen land, liedjes uit te brengen in de eigen spreektaal.

Naast dat de muziek goed tot zijn recht komt, spreken we deze taal in feite allemaal. In elk lied ligt een bepaald gevoel. Dat over kunnen brengen, spreekt mensen aan. Veel liedjes gaan over liefde, eenzaamheid, alleen zijn.

Ze zijn dus voor velen een bron van herkenning en als je ene lied vaker hoort, onthoud je de tekst. Zeker als je op dat moment verwikkeld zit in en pijn en verdriet. Dan kan de muziek en de woorden een enorme troost bieden.

Maar tegenwoordig bieden Nederlandse liedjes zoveel meer. Het gaat over werkelijk van alles, wat de mens interesseert. Over liefde, relaties, maar ook over het klimaat. Vaak zijn het een paar treffende woorden, die iemand zijn hart raakt.

Vele onbekende zangers en zangeressen die een bepaald ideaal nastreven, zingen over dit ideaal. Dat spreekt mensen aan en in het Nederlands maakt het op deze manier voor veel mensen verstaanbaar, duidelijke taal.

De boodschap die je wilt overbrengen, komt vele malen beter over. Er is zelfs een liedje gemaakt over de vluchtstrook. Dan zou je denken, lekker interessant en toch, het is een hit geworden. Het is voor heel veel mensen een herkenbaar iets.

Het wordt tegenwoordig zelfs als hip gezien om in je moerstaal te zien. Waar vroeger alleen in het Nederlands werd gezongen. Overigens veel van deze oude liedjes zijn nu ook nog steeds herkenbaar voor velen, is er een tijd geweest, dat het zingen in het Engels de overhand nam.

Dat is nu niet meer zo. Want zangers zien de kracht van de taal. Die je vele malen beter over kunt brengen, als je in de taal zingt van de mens. Daarom wordt er ook in dialect gezongen. Of komen bekende groepen uit een bepaalde streek uit het land.

Vaak begint het in het klein. Denk bijvoorbeeld liedjes uit Volendam, of de Achterhoek. De mensen uit die streek genieten er van en dan ineens is het hoorbaar voor het grote publiek. Dan breken ze landelijk door.

Zingen in eigen taal, is mooi, herkenbaar, begrijpelijk en om die reden hebben we prachtige zangers en zangeressen voortgebracht uit dit kleine kikkerland. Die zingen om te zingen en niet zo nodig door hoeven te breken wereldwijd. Dat is ook waar Holland TV voor staat. Heerlijk genieten van wat Nederland aan muziek voortbrengt.