Ramses Shaffy

Ramses Shaffy

Ramses Shaffy. Wie kent hem niet! Misschien dat de jongere jeugd zijn naam niet kent maar de wat oudere mensen weten exact wie hij is. Ramses Shaffy, de man van de prachtige chansons, songs met mooie boodschappen, die allemaal een diepere betekenis van het leven weerspiegelen.

Hij is zijn carrière begonnen als componist, liedjesschrijver en acteur. Later heeft hij zich volledig op de chansons gestort. Ramses gaf je een bepaald gevoel. Van wegdromen, romantiek. Geboren in Frankrijk, uit een Egyptische consul en een Poolse gravin.

De eerste 7 jaar van zijn leven bracht hij door in Franse Cannes samen met zijn moeder. Die kreeg tuberculose en Ramses ging naar een tante in Nederland. Maar deze tante liet hem los en uiteindelijk kwam hij terecht in een pleeggezin.

Dit alles heeft enorm veel impact op zijn leven gehad, wat terug te luisteren is in het lied, “De trein naar het Noorden”.  Hierin zingt Ramses over het grote verlies van zijn moeder. Letterlijk uit elkaar gerukt, zo voelde het voor hem.

Altijd al een vrijbuiter geweest, maakte hij de middelbare school niet af en ging met zijn partner naar Rome, om daar zijn geluk te beproeven als filmacteur. Hij had toen de toneelschool reeds doorlopen.

Hij speelde voor de Nederlandse Comedie, in diverse Televisie series. Daar ontmoette Ramses Shaffy ook Liesbeth List, waarmee hij een innige band opbouwde. Hij richtte de theatergroep Shaffy Chantant op en samen werd veel opgetreden.

Bekende chansons van hem zijn, waar niemand omheen kan. “Laat me,” Een schreeuw om te zijn, te mogen zijn, een ode aan iedereen om zichzelf te zijn. Laat me me eigen leven zijn, hij gunde dat iedereen.

Laat me mijn eigen gang maar gaan, ik heb het altijd zo gedaan. Niet in ene keurslijf, zijn hart en gevoel volledig volgend, is deze man ten voeten uit. Niet zoals de gevestigde orde met huisje boompje beestje, dat paste niet bij Ramses.

Een ander heel bekend nummer is “We zullen doorgaan.” Is er een alternatief als je volledig aan de grond zit? Nee, zegt Shaffy met dit lied. Hoe dan ook, wat je ook overkomt, hoeveel liefdespijn je ook ervaart, we zullen als mens altijd doorgaan.

We hebben in ons een kracht, Ramses wist dat en met een stootkracht van milde kracht, gaan we door, altijd weer. Er is geen ontsnappen aan. We hebben geen alternatief, we zullen doorgaan, tot we dood gaan, tot we samen zijn.

Samen met Liesbeth List vormde hij een gouden duo, een twee eenheid, waarbij de muziek je verwonderde, betoverde, binnenkwam, als een vulkaan. En dat hoor je ook terug in het lied “Zing, vecht, huil, bid, lach en bewonder.” Voor Ramses Shaffy was dit de uitdrukking van louter levenslust.

Bestemd voor mensen die zich eenzaam voelen, aan de grond zitten, gefrustreerd en diep ongelukkig zijn. Hij wil ze een boodschap meegeven met deze chanson. Hoe diep je ook zit, al heb je de bodem bereikt. Vecht, huil erbij, bid voor betere tijden, maar ontneem jezelf het lachen niet en blijf jezelf bewonderen. Zo kom je er bovenop, want iedereen verdient het!