Ria Valk, zangeres, actrice, presentatrice, schilders en tekstschrijver

Ria Valk, zangeres, actrice, presentatrice, schilders en tekstschrijver

Ria Valk, zangeres, actrice, presentatrice, schilders en tekstschrijver. Ze draait al wat jaartjes mee, geboren in 1941, in Eindhoven, heeft Ria Valk al 82 jaar op de teller staan. En ze is nog steeds actief. Ze is gestart in het jaar 1958 en werd bekend voornamelijk door de TV serie “Zeg ns Aaa, maar ook door haar komische liedjes.

Haar liedjes zijn nog steeds te beluisteren op Holland TV, waar net het lied voorbij kwam van Rocking Billy uit 1977. Het lied speelt zich af op een boerderij en gaat over de liefde. Ria vraagt zich af of Rocking Billy nog wel van haar houdt, of dat het nu echt voorbij is.

Een andere hit waar ze mee heeft gescoord is, “Janus pak me nog een keer.” Het gaat over zeeman Janus, die mijlen bij haar vandaan is en ze maar moederziel alleen achterblijft. Haar liedjes vallen onder Nederlandse folklore.

Bekend dus van de serie “Zeg ‘ns Aaa,” die jarenlang te zien is geweest op de TV. De serie kent maar liefst 212 afleveringen. Is gestart in januari 1981 en de laatste was in 1993. De serie heeft De Gouden televizier-ring gewonnen.

De serie is reeds meerdere malen herhaalt op de TV, de laatste keer was van 2012 – 2015. Ria Valk speelde niet een hoofdrol, maar het heeft haar wel gemaakt. De rol van Mien Dobbelsteen, gespeeld door Carry Tefsen was natuurlijk werelds voor diegenen die de serie nog kennen.

Een ander bekend nummer van haar, is Jans Pommerans. Het beschrijft een meisje, of zoals ze het toen nog noemden een griet, zo dun als een spriet, ze woont in Nieuweschans. Het zijn eigenlijk hele simpele teksten, die het juist zo leuk maken in die tijd, om mee te zingen.

Laten we vooral haar lied “Leo,” niet vergeten. Daarin beschrijft ze over Leo dat hij vannacht weer dronken is geweest. Hij is vannacht weer bezig geweest. Je lag pas om 4 uur in bed. De teksten zijn voor velen herkenbaar en dat maakt het zo leuk.

Het lied : De liefde van de man gaat door de maag, is ook een bekende. Vroeger was er sprake van een andere rolverdeling. De vrouw wist niet beter dan te zorgen voor een heerlijke avondmaaltijd, daarmee scoorde zij bij haar partner. Hier komt ook de uitdrukking vandaan.

Ze heeft ook veel liedjes gezongen die met het carnaval te maken hebben. Dat zij is gaan zingen, is niet vreemd. In Huize Valk werd na de tweede wereldoorlog veel gezongen om de narigheid te kunnen vergeten.

In 1958 brak ze door, ze deed mee aan het cabaret der onbekenden, wat we nu een talentenjacht zouden noemen. Ze won de eerste prijs en verdiende daarmee een regelmatig optreden in het cabaret van Kees Manders.

Daarna doet Ria Valk nog mee aan een Elvis imitatie. Ze zingt het lied Tutti Frutti, is de enige vrouw die deelneemt en verovert de 2 plaats. Ze kreeg hierdoor steeds meer bekendheid en in 1959 brengt ze haar eerste plaatje uit, namelijk Dans de Bambamboe.

In 1960 breekt ze helemaal door met het lied Rocking Billy, houd je echt nog van mij. Ook op TV stond ze regelmatig in de spotlights. Haar eerste optreden was bij het spelprogramma de Holidayshow.

In 2019 is ze nog te zien als jurylid in het programma All together now. Je ziet de veelzijdigheid van deze fantastische vrouw!