Schitterende Nederlandse liedjes uit de oude doos

Schitterende Nederlandse liedjes uit de oude doos

Schitterende Nederlandse liedjes uit de oude doos. Als je kijkt naar Holland TV, waar je veel Nederlandse muziek hoort en ziet, zie je ook veel liedjes voorbij komen, die al jaren het goed doen. Oftewel de liedjes uit de oude doos, zijn nog mateloos populair.

Hoe komt het dat de gouden oudjes het zo goed blijvend doen?  Het zijn met name de onderwerpen waarover wordt gezongen en ook dat er in het Nederlands wordt gezongen, waardoor eigenlijk veel liedjes uit de oude doos populair blijven.

Het spreekt de mensen in Nederland enorm aan. Neem het liedje van Wim Sonneveld, “Het Dorp.” Dit lied is niet weg te denken en dat komt, omdat het toen het uitkwam iets beschreef wat heel actueel was, maar eigenlijk nog steeds.

Het weerspiegelt een bepaald beeld, van rust, ruimte overzicht, gemoedelijk, geen haast, als kind speelde je buiten en als je naar binnen wilde, trok je aan een touwtje. We leefden niet op elkaar, we waren wel in verbinding.

En dit lied kwam uit in 1974, het is dus al bijna 50 jaar oud. Het heeft een melancholie naar het leven waar we eigenlijk allemaal naar verlangen, dat maakt het zo immens populair. Na zijn dood, stormde het de top 40 binnen.

Een ander schitterend Nederlands lied uit de oude doos is van Jules de Korte met het liedje, “Ik zou wel eens willen weten.” Eenzelfde genre als het lied Het dorp, afvragend waarom zeeën zo diep zijn, bergen zo hoog, mensen zo snel.

Met andere woorden, staan we wel voldoende stil bij het leven en realiseren we ons wel hoe machtig prachtig het leven is. De aarde waarop we vertoeven zoveel moois te bieden heeft. Zijn we ons daar wel van bewust.

Deze liedjes blijven van betekenis. Spreekt elk mens en elke generatie opnieuw aan. Zeker nu in de huidige tijd de mens nog met meer haast leeft dan ooit en eigenlijk alles op een beeldscherm beleeft en het echte leven langs zich heen laat gaan.

Gerard Cox ook zanger en nog zoveel meer tijdens zijn carrière gedaan, heeft prachtige liedjes gezongen en die in middels vallen onder liedjes uit de oude doos. Elk jaar komt het nummer terug. “het is weer voorbij die mooie zomer.”

En elk jaar is het weer even van toepasselijk, als toen het lied door Gerard Cox werd uitgebracht in 1973. Ook dit lied spreekt bij ieder tot de verbeelding. De zon gaat minder schijnen, de regen en de herfst staat voor de deur.

We hebben genoten van onze vrijheid, vakantie gevierd en nu moeten we allemaal weer aan de bak en binnen zitten. Dat is geen pretje, vandaar dat dit lied zo immens populair blijft. Zo zijn er nog veel meer nummers.

Wel eens gehoord van het Cocktail Trio? Zeer bekend in de jaren 50, 60 en 70. Prachtige nummers gemaakt in die tijd, met altijd een vleug humor. Een van hun bekendste nummers is “Grote Beer.” Als je de tekst bekijkt, zegt het eigenlijk helemaal niet zoveel.

Maar juist daarom populair, met humor en vertier, daar maak je de mens blij en gelukkig mee en het zingt zo lekker mee.