Volendamse muziek

Volendamse muziek

Volendamse muziek. Het zal niemand zijn ontgaan, hoeveel zangers en zangeressen wel niet uit Volendam komen, die bekendheid genieten met hun liedjes. Wat is dat toch met Volendam, dat dit pittoreske dorp zoveel muziek te weeg kan brengen?

Met zo’n 22.000 inwoners is Volendam een prachtig dorp vallende onder de gemeente Edam-Volendam vallende onder de provincie Noord Holland. Van oudsher is het een klein vissersdorp, dat een wereldmerk heeft voortgebracht.

Duizenden toeristen van over de hele wereld trekken jaarlijks naar het dorp. Het heeft muziek, sport, visserij, klederdracht, kunst, het doolhof, maar ook de oude huizen, de straatjes waar je doorheen kunt flaneren.

Dit alles heeft het dorp Volendam tot een wereldmerk gemaakt. Maar er is meer, de Volendamse muziek, de zogenaamde palingsound, laten we die ook vooral niet vergeten, wat Volendam gemaakt heeft, waar het nu is, wereldberoemd.

Daarnaast zijn Volendammers erg op elkaar gesteld, ze kennen bij wijze van spreken elkaar allemaal, een drankje op een terras, een bbq kom maar binnen, maakt niet uit. We feesten allemaal samen.

Terugkomend op de Volendamse muziek, zijn er veel bekende namen op te noemen die dit dorp heeft voortgebracht. Jantje Smit, nu Jan Smit, is een van de bekendsten uit Volendam. 37 lentes jong, getrouwd, en werkzaam als zanger, producer, presentator, componist, acteur, tekstschrijver en ook nog bestuurder  van Volendamse voetbalclub.

Zijn zus, Monique Smit timmert ook aan de weg als zangeres. Jan Smit is niet alleen bekend in Nederland, ook in België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland is hij succesvol. Bekende liedjes van Jan Smit, die iedereen kent, zijn.

“Als de morgen is gekomen,” het is al een oudje, maar zeer bekend. “Ik zing dit lied voor jou alleen,” maar ook liedjes in het Engels en in het Duits heeft hij op zijn naam staan. Denk hierbij aan  “La Paloma, Du Schaffst das schon.

En nummers die hij samen met de andere Toppers in concert heeft gezongen. Hij is er later bij gekomen, maar heeft zijn pek bij de concerten van de Toppers echt wel verdiend. Naast jan en Monique Smit, zijn er nog meer bekende Volendamse zangers en zangeressen.

Nick & Simon, wie kent ze niet, die overigens nu geen duo samen meer vormen. Ook Annie Schilder end e 3 J’s hebben hun sporen in de muziekwereld neergezet met hun Volendamse achtergrond.

Op Holland TV zul je regelmatig de palingsound uit Volendam voorbij zien komen. Nummers van de band BZN, maar ook van Piet veerman, Jantje Smit en BZN, worden regelmatig voor je gedraaid. Houd je van Volendam?

Dan houd je ook van hun muziek en ben je bij Holland TV, die specials laat zien van bekende Nederlandse zangers aan het juiste adres. Geniet van de muziek die je op dit kanaal kunt zien. Van gouden oudjes tot recente nummers van bekende en onbekende zangers.