Wat is nou typisch Nederlandse muziek?

Wat is nou typisch Nederlandse muziek?

Wat is nou typisch Nederlandse muziek? Uiteraard is het muziek waarbij er gezongen wordt in de Nederlandse taal, maar er is meer wat het typisch maakt. Denk hierbij aan de streekmuziek, smartlappen, het levenslied, volksliedjes, nederpop.

Maar ook aan de palingsound, de nederhop, de belpop en de kleinkunst. Allemaal vormen van typisch Nederlandse muziek. We gaan een paar van de typische klanken in dit blog toelichten.

Palingsound, de naam zegt het al, het heeft met de visserij te maken en komt uit het dorp Volendam. Het is klassieke, typische Nederlandse stijl, in de popmuziek die alleen in Volendam wordt gemaakt. Het is dus onlosmakelijk met deze plaats verbonden.

Volendam heeft heeft veel artiesten voortgebracht. De groep The Cats zijn er ooit mee gestart in het jaar 1968. Al snel gevolgd door BZN, de Band Zonder Naam en Left Side. Piet Veerman, Jan Keizer, Anny Schilder, Carola Smit, Nick & Simon, Jan Smit, Maribelle, Monique Smit en Martine Blond.

Allemaal bekende namen van zangers en groepen die de overbekende palingsound tot hun genre rekenen. Je herkent het aan lyrische, melodieuze muziek, die ook wel een tikkeltje weemoedigheid met zich meedraagt.

Smartlappen muziek, wie kent het woord niet! Er wordt gezongen over het leven waarbij sprake is van een larmoyante geschiedenis. Larmoyant betekent, sentimenteel, bedroefd, huilerig. Dat vind je terug in smartlappen.

Zangers die smartlappen zingen, wat overigens eerst als neerbuigend werd gezien, maar tegenwoordig niet meer, zijn bijvoorbeeld Frans Bauer, Manuela, André Hazes, Hepie & Hepie, Jacques Herb.

Het woord smartlap heeft een betekenis die voortkomt uit de liturgie. Het is van oorsprong een vastendoek. Het is een doek die in de vastentijd wordt gebruikt om het altaar mee af te dekken. Smartlappen zijn levensliedjes die rijkelijk bedeeld zijn met sentiment.

Volksliedjes, ook typisch Nederlands en allemaal te beluisteren op Holland TV, zijn liedjes die dienstdoen als volks- of staatssymbool voor een volk of een natie. Maar niet samenvallen in staatkundig verband.

Het zijn traditionele liedjes door het “gewone” volk gezongen die van mens tot mens worden overgedragen. Eenvoudig te zingen zijn en vaak geen naam van bekend is wie het lied ooit geschreven heeft.

Het volkslied “Wilhelmus” valt dus ook onder de categorie volksliederen. Daar staan we vaak niet bij stil, maar is dus wel zo. Iedereen kent het en zingt het mee als het lied om wat voor reden dan ook gezongen wordt.

Nederpop, belpop, nederhop, eigenlijk zijn dit benamingen van liedjes die bepaalde stijlen hierboven beschreven samen voegen. Daar kunnen dus verschillende Nederlands typische muziek onder vallen.

Je ziet, hoe klein Nederland ook is, op gebied van muziek hebben we een grote inbreng.