Wie zijn bekende Nederlandse rockzangers en bands?

Wie zijn bekende Nederlandse rockzangers en bands?

Wie zijn bekende Nederlandse rockzangers en bands? Ja, ook in Nederland kennen we rock, naast bijvoorbeeld zangers en zangeressen die helemaal idolaat zijn van het levenslied of zanger en zangeressen die gek zijn van gitaar. Rockmuziek wordt ook wel rock and roll, rock & roll of rock ’n roll genoemd.

Deze muziek kwam op in de jaren 50. Het is een vorm van muziek met een sterke beat. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van gitaar, basgitaar, drums en uiteraard zang. Het is ontstaan in de Verenigde Staten.

Het kwam voort uit muziekgenres als rythm & blues, gospelmuziek en country. De gitaren waar gebruik van wordt gemaakt zijn vaak elektrisch. Het is een vorm van muziek die oers, gepassioneerd en rebels is.

Rockzangers en zangeressen noemen deze muziek ook wel, tegen de stroom ingaan. Rockmuziek zelf heeft ook in de loop der jaren diverse veranderingen ondergaan. Zo was het in de vijftiger jaren meer ritme en blues.

In de jaren 60 ging het naar folkrock en soul en in de 70-jaren werd het meer hardrock. Vanaf de jaren 80 heeft rock een enorme impact gehad op de technologie in de muziek. Ook in Nederland vinden we rockmuziek terug.

En van de bekendste Nederlandse rockzangeressen is Ilse de Lange. Geboren in mei 1977 en ze brak door in 1998 met de hit “I’m not so tough.” Ze is tevens de leadzangeres van de band, Common Linnets.

Ook zangeres Anouk kunnen we onder rock scharen. Ze brak in 1997 door met het lied “Nobody’s wife.” Anouk is getrouwd, moeder van 6 kinderen en naast zangeres ook songwriter. Lange tijd als coach te zien geweest bij The Voice.

Die we zeker niet mogen vergeten te noemen is de legendarische Herman Brood. Hij had een kenmerkende zangstem en een enorme muzikale diversiteit. Hij was niet alleen zanger, maar ook acteur, auteur, kunstschilder

Ook kent Nederland rockbands, ook een waar Herman Brood als drummer bij aanwezig was. Deze rockband heet Cuby and the Blizzards, Herman Brood & His Wild. Bekende nummer van deze band zijn, Windows of my Eyes, The Sky is Crying.

Rock is ook verbonden met metal, een andere muziekstroom. Ook hier vinden we Nederlandse zangeressen bij terug. Floor Jansen bijvoorbeeld. Ze is de frontzangeres van de Finse symfonische Metalband Nigthwish.

Ook namen als Blof en De Dijk worden onder rock geschaard.  Maar de echte rockzangers stammen uit de jaren 50. Dat zijn weer de gouden oudjes. Denk hierbij aan namen als Rudy Bennett, Wim Bieler, Michel van Dijk.

Opkomend rockzangeres is Renée, uit Limburg. En zo zijn er meer die kiezen voor dit genre. Het is ruig, het brengt een boodschap. Je kunt je er in thuis vinden in rock muziek. Er zijn nog legio Nederlandse bekende zangers op te noemen, die voor rockmuziek gekozen hebben.

We noemen er nog ene paar. Waylon, Dinand Woesthoff, maar ook Guus Meeuwis hoort in dit rijtje thuis.